tisdag 23 oktober 2012

Sew-along: Välja tyg till dina byxor

Idag ska vi prata lite om tyg, det är en av de moment som många rusar in i, så det är lika bra att vi börjar prata om detta nu.

En sak som vi många gör fel är att vi köper ett mönster som vi älskar, och ett tyg som vi älskar, och sedan syr vi det vi vill av detta tyg, och det är inte alla gånger som detta blir så jättebra, inte för att det är ett dåligt mönster eller dålig passform eller ett dåligt tyg - utan för att tyget är helt enkelt inte passande för den typen av plagg som du vill sy.

Rekommenderade tyger till:

Clover: tyg med lite stretch i, ca 3% (om du väljer ett tyg med mer stretch i riskerar byxan att snarare se ut som ett par leggings, desamma gäller om tyget är för tunt, kom ihåg att "lagom är bäst" när det gäller byxtyg).

Thurlow och Juniper: twill, poplin, linne, linneblandning, ullblandning, kostym, gabardin.


Bara en liten notis om manchester;
jag är helt övertygad om att många kommer att sy sina byxor i manchester, och det är helt okej och passar bra till byxor javisst, t.ex. Clover så är det många som redan köpt stretchig manchester. Men, ibland varnas det för att man kan se tjockare ut i manchester.


Då jag inte befinner mig i Sverige och vet vad ni har för utbud, men jag har ändå försökt att kolla på Stoff och Stil samt Ohlssons tyger efter tyg som jag rekommenderar. (med vissa reservationer såklart då det är svårt att säga hur tjock/tunn dom är). Är du osäker på stretchen till t.ex. Clover så kan du alltid ringa eller fråga personalen på plats.

Source
Jofotex: stretchjeans 119 kr/meter. 2 procent elestane.
Source Ullblandning
Stoff och Stil, 159 kr/meter
Source Bomull
Stoff och Stil, 114,95 kr/meter

Source
Ohlssons tyger, Skotteruta 139 kr/meter
Source
Ohlssons tyger; byxgabardin 99 kr/meter
detta tyg är en tvåvägsstretch, dvs stretchigt åt alla håll.  Det KAN hända att det är alltför stretchigt, för Clover är det rekommenderat inte mer än 3 procent stretch men Ohlssons har inte skrivit ut denna information så detta tyg rekommenderar jag telefonkontakt eller att du besöker butiken själv för att göra en personlig bedömning. Annars är gabardin just ett rekommenderat för Juniperbyxan.

Soure bomull
Ohlssons; 59 kr/meter


Hos Jonic-Textil har dom en hel undergrupp för just byxtyger, HÄR.


Ett annat tyg ni kan hålla utkik efter och kanske drömma lite om är ull-crepe. Det ska tydligen vara riktigt bra för byxor men jag har själv inte prövat att sy i det tyget och vet knappt hur kvalitén är så här på rak arm.


Har du redan köpt tyg? Berätta gärna! Det är alltid inspirerande att se vad andra har valt för tyger, sen är det också väldigt intressant vilken färgskala man lutar åt. Mina tyger snurrar i tvättmaskinen för tillfället men bildbevis kommer senare - I promise.



I Facebook-gruppen kom förresten en fråga upp, någon som vill se smalare ut. På detta svarar stylisterna....
- en byxa med raka ben ger en slankare siluett. (nånting som Juniper då tycker jag)
- undvik byxor som är alltför figurnära (what? menar stylisterna då att jag INTE skulle sy Clover?? Nä du, det struntar jag i och syr i alla fall för i mina ögon är det en snygg modell... vi får väl se sen vilken byxa jag ser tjockast/smalast ut i).
- enfärgad byxa och top. (ja det är ju ett ganska basic råd, men när man hittar många fina tyger kanske man har svårt att hålla sig utan går på en massa fina mönster som skulle vara såå fint! speciellt nu när mönstrade Clover modeller på byxa är mycket populärt).
- Stormönstrat går bort (kärringvarning är det dessutom...)

lördag 20 oktober 2012

Inspiration för klassisk byxa á la Juniper



Den klassiska vida byxan håller i sig trendmässigt , och bryr man sig lite och föga om trender så kommer denna byxa alltid att vara tidlös! Allt beror bara på färg och tygval. Antingen kan man satsa på att göra Juniperbyxan/Thurlowbyxan till en del av din basgarderob som du kan matcha både till vardag, jobb och snygg på festen. 

Både till Juniper och Thurlow behövs "holk and eye", dvs. byxhyska. Jag har några sådana över så vid beställning av mönster i butiken så får ni det med på köpet (så länge sew alongen pågår). 

Här kommer några inspirationsbilder till er som funderar på "läxan". Först ut några i rutigt tyg för lite 70tals inspiration.
Source
Source
Source
Denna blommiga byxa är min favorit! Crazy love, med betoning på crazy.



Och så lite mer klassiska basbyxor.
Source

Source
Source

Source

Känner ni er något inspirerade? Hur går det med "läxan"?

fredag 19 oktober 2012

Sew along: Skapa liv i skapelseprocessen!

En del som jag vill lägga lite mer fokus på i denna Sew Along är att även satsa lite krut på planering och inspiration till våra byxor. Detta kallas på engelska "moodboard", man kan likna det vid en mind-map, liksom dessa mind-maps var otroligt viktiga under skolarbete i grundskolan och gymnasiet, så är det i din designprocess och skapelseprocess vara ett väldigt bra hjälpmedel som hjälper dig att hålla fokus på målet och hur du når dit. Och förhoppningsvis kan vi undvika s.k. UFO's un-finished-objects).

Även fast vi vet att inspiration finns överallt runomkring oss, inom oss, behöver vi ibland...
  • bli påminda
  • låta oss inspireras av andras inspiration (det är därför det är så kul att vara med i en sewalong!)
  • öva upp våran mottaglighet för inspiration
  • öva upp förmågan att uttrycka våran inspiration


Kan man använda photoshop så är det jättebra, kan man det inte så går det precis lika bra om inte bättre med ett A4a ark eller A3 ark (kan ju vara lite svårt att förvara en A3a där hemma, och A4a går in i pärmen tills nästa gång).

Exempel 1 Clover

Detta är faktiskt en del av dagens skolarbete! (tänk - vad kul att få räkna detta till sina studier?!). En modebild och några tygprover. Det var ganska enkelt att välja modebild, ser ni vad jag ser? jo, en Cloverbyxa! Tygprovet för byxan är väldigt mörkt, men det är en mörk stretchdenim, perfekt till just Clover (eller andra smala byxor, ca 3% av elestan, spandex eller lycra är rekommenderat tyg för denna byxa, men mer om tygval senare).


Exempel 2 Clover

Här är ett annat exempel på moodboard/collage/mindmap över din inspirationsresa. Fyrkanterna längs ner representerar där tygproven ska sitta. 

Så här har jag gjort:
- hittade en bild som illustrerar en känsla (bilen), ställen du kan leta efter bilder som ger dig grunden/känslan är t.ex. http://www.good-wallpapers.com (som i detta exempel), annars kan du kolla på flickr.com, pinterest.com, eller vad sägs om vanliga hederliga tidningar?? Som sagt så behöver man inte göra detta på datorn!

- via google samlade jag ihop några bilder, jag använde mig av sökord som "rockabilly" och "red pant". 

- Av dessa bilder skapade jag ett collage på Picmonkey (kanske världens lättaste collage-program att använda?? helt gratis dessutom, collage for dummies skulle det kanske kunna klassas som (dvs. I love it))

- Med en catchy rubrik/melodi så är collaget redo att printas och dags att börja samla tyger som matchar vad det är du vill åstadkomma.


Detta är alltså din läxa! 
Ibland kan man inte stressa fram inspiration, men man måste arbeta med den. 

Jag har inte fått någon större feedback på tidsramar, därför börjar vi med ett steg i taget, och lär oss tillsammans. 
Om ca 2 veckor, i början på November, börjar vi att rita mönster och sy muslin/toile. Så dags att skaka fram lite inspiration. Vore kul att få se vad ni sewalongare kommer fram med för collage, ni får gärna dela med er av era bilder. 


Har du bestämt dig vilket mönster du vill sy av? Berätta gärna.

*läs mer om Sew alongen*

onsdag 17 oktober 2012

Sew-along byx-along!

Nu har jag varit med i ett par sew alongs tillsammans med Karin och hennes blogg Karinottilia. Men nu går mina egna önskningar isär från vad som planeras - och är inte detta då ett ypperligt tillfälle att ordna en egen Sew Along? Som jag ändå funderat länge på men har fattats sparken. Men nu ska väl startmotorn komma igång. Vill du vara med? 

Vad: Byxor, jag kommer själv att sy Juniper från Colette, men vill man så kan man ju även välja ett annat byxmönster vilket som helst, t.ex. Thurlow från Sewaholic. (sen kommer jag nog även att sy en Clover... jag har svårt att begränsa mig).

När: Starten får väl bli NU, men var lugn - start i den mening med att tankeprocessen har satts igång. Resten av tidsramen vill jag gärna ha lite feedback på vad ni anser är lämplig tid för våran skapelseprocess. Man får väl även ha i åtanke att nu är vi i mitten på oktober - ni liksom jag börjar väl snart att planera julklappar etc och allt annat som ska sys. Sedan behövs det lite tid att skapa muslin/toile etc.

Var: Jag kommer att posta inläggen här på bloggen, men har även skapat en grupp på Mrs Bao's Facebook-sida, gå med i gruppen och där (liksom här på bloggen) går det bra att skriva frågor, lägga upp fotografier etc.

Hur: här kommer det en liten tvist! I och med att jag nyligen har börjat en designkurs på universitetet som inbegriper sömnad, modeteckning, färglära och materiallära, så vill jag använda mig av dessa kunskaper i sew alongen! Skulle inte det vara roligt? Alltså kommer vi att börja med en s.k. mood-board! Mer om detta kommer senare.


Men först av allt vill jag att ni ska fundera på vilket mönster ni vill använda! Väljer ni att köpa från Mrs Bao så kan det vara bra att köpa i god tid då det behövs ca 1-2 veckor leveranstid.

Juniper:  är en klassisk rak byxa och ett alldeles rykande färskt mönster från Colette Patterns!
Antal mönsterdelar: 7
Pris: 129 kr hos Mrs Bao. 





Thurlow: också vad man skulle kalla klassisk byxa från Sewaholic, med inspiration från herrbyxor. Dessa byxor har jag själv sytt i shortsform 2 gånger tidigare och jag är väldigt nöjd med dessa. Sewaholics mönster är alla anpassade för kvinnor med päronkropp, men är du inte ett päron går det klart att använda ändå, det gäller bara att justera det lite. (men det kommer vi nog att behöva göra vilket fall som helst! :) )
Antal mönsterdelar: 17 (ja, det är väldigt många, byxan är värd besväret men man måste veta lite grann vad det är man ger sig in på).
Pris: 129 kr hos Mrs Bao.









Ett tredje alternativ på byxmönster är byxan Clover, också från Colette Patterns. En rak, smal enkel byxa med fickor i sidsömmen, dvs ej synliga fickor. Gör en modern byxa i mönstrat tyg, eller gör den enfärgad, antingen i en glad färg såsom limegrön eller röd eller gul (!), eller gör helt enkelt en svart byxa som matchar i stort sett allting du har i din garderob! 
Antal mönsterdelar: 7










Jag känner mig faktiskt väldigt taggad! (så till den grad att helst hade jag själv velat sy alla 3 byxorna till mig själv - men jag "nöjer" mig med två, så det blir nog Juniper och Clover (då jag redan sytt Thurlow två gånger tidigare).

Nu hoppas jag bara att fler hoppar på tåget. Lämna gärna en kommentar om du vill vara med, samt idé om tidspann.



Förslag: ca 2 månader, är det för länge eller för lite? 2 månader kommer vi att bli färdiga precis till jul - frågan är om det är helt perfekt, eller dålig tajming?



tisdag 16 oktober 2012

Anise idé - bu eller bä?

Detta var då min Anise-idé, jag tror nog att det kan bli fint när jag ser det så här, men jag vet inte - vad tycker du? Kan det vara alldeles för rött? Hur i 17 gubbar ska jag kunna matcha denna jackan till resten av garderoben? Å andra sidan - ska man kunna matcha med allt man har? Näe - jag tänkte väl det. 

Jag får suga på denna karamell ett tag till, just nu känns det som ett ja med vissa reservationer.





***
I'm still not certain on what fabric to use for my Anise-jacket pattern. What do you think about this wool/poly blend fabric with a fake leather collar? Yes or no? I'm not so certain, I might do it, but I need some time to think about it. 



onsdag 10 oktober 2012

Vad ska jag välja till min Anise-jacka?

Jag tycker det är svårt att välja tyg till de plagg som jag vill sy. Som t.ex. Anise-jackan, rekommenderat tyg är alltifrån ull till linne, men "klart" att man inspireras av vintern (som i stort sett är obefintlig här i Taiwan, men än dock kommer det 2-3 "kalla" månader så småningom, just nu är det bara svalt och skönt). Men nackdelen med ull är att det är ett väldigt dyrt tyg, jag har hittat ett fint gulrutigt tyg för ca 220 kr/yard! x 3,5 yard som mönstret beskriver så blir det en hel del pengar.

En budget-variant är ju akryl, men är väl kanske inte så kul alla gånger, speciellt inte när man var med på senaste lektionen i materiallära och fick se hur akrylen smälter till stora plastklumpar. (ge mig ett par månader och ett riktigt snyggt akryltyg så kanske jag kan lära mig att ignorera detta faktum, "vill man vara fin får man lida pin" eller hur?) Fast - med det sagt så har jag faktiskt hittat ett bouclétyg, (sånt där med bubblor som alla Chanel-jackor är sydda i, många i alla fall), som är en akryl/ullblandning. Mjukt och fint som attan är det. Påminner lite om det svindyra gula ulltyget, medan detta är i bruna/gula nyanser, och priset endast 80 kr/yard.

Men undrar om jag inte kommit på mitt val nu. Vad sägs om denna inspiration, en ponchokappa från Prét.

Tänk er Anisejackan i rutigt men med svarta skinndetaljer, t.ex. krage, passpoal till fickan, knapphål. Helt plötsligt sprang prisaspekten ut genom fönstret, men det kan väl inte vara så dyrt väl? (nu pratar vi fuskskinn här).




Vad tycker ni? Kan det bli helt fel eller ganska så rätt

Har du några idéer? Vill du köpa mönstret och pröva själv så kan du göra det här

lördag 6 oktober 2012

Verk-TYG


Även om det inte är tid för keps i Sverige, så finns det mycket annat fint man kan sy i detta tyg från Kokka i serien "Hello my Friend", vad sägs om en ryggsäck, en dragskopåse för dagisprylar etc, byxor etc.
Tyget hittar du här hos Mrs Bao. 

Erbjudande på nappringar i silikon!

Just nu kan du köpa ett 100-pack med napphållsringar för endast 500 kr! (tidigare pris 600 kr).
Du väljer och vrakar själv vilka färger du vill ha och anger det när du checkar ut i butiken. För det är lika bra att inse, folk är som tokiga i napphållare, och med tanke på höstens och kommande vinter och julmarknader så är det lika bra att köpa ett storpack!


Var dock uppmärksam av att du måste använda dig av denna produkt, som är för 100-pack! 

måndag 1 oktober 2012

Sovmatta till dagis

Minsta sonen har ju börjat på dagis nu när jag själv börjat universitetet igen och läser en designkurs. Så då behöver han en sovmatta. Jag hittade en fin tutorial på nätet med applikation och allt.

Tyg: Fleece och flanell
Övrigt material: babytäcke från Ikea (det används ändå inte längre), samt en väskrem som gör det bra att bära den i till och från dagis, samt lite kardborre.

Bra: att jag fick tummen ur, har planerat att sy en till äldsta sonen i ca 1,5 år nu men fortfarande inte kommit till skott med hans, han sover visserligen på ett sidentäcke så det går ju ingen nöd på honom...
Dåligt: Jag hade gärna använt skumgummi - men det verkar vara omöjligt att hitta i detta land - undrar om man kan hitta hos någon som klär om möbler kanske?

Testar den lite innan den ska användas på dagis!