tisdag 30 augusti 2011

Prissättning?

Hur kan man egentligen sätta ett pris på saker och ting man har gjort? Så mycket tid som läggs ner, så många timmar vid symaskinen eller i tv-soffan (om man t.ex. virkar, stickar, broderar etc). Men fortfarande så är det många som lägger sig alldeles för lågt.

Några tips för att kunna prissätta sina varor och vad man kan tänka på är;

- materialkostnaden, självfallet måste man ha igen pengarna vad man har lagt ut! Tyg och garn är dyra historier.

- tid, försök att räkna ut hur lång tid arbetet har tagit, försök att ge dig en timlön. Många handarbetare försöker att ge sig själva 100 kr i timmen (som fortfarande är en väldigt låg summa - hur många vill stå och jobba i sitt vardagliga jobb för 100 kr i timmen?). Men... jag ska vara ärlig, många gånger så spenderar jag så mycket tid på en sak, t.ex. en mei tai och priset för en sådan skulle i så fall bli hutlöst. Det är många moment som ska räknas in, klippa tyg, nåla, sy, mäta etc.

- erfarenhet - kan du ditt hantverk eller är du nybörjare? Efterhand som din erfarenhet ökar, kom ihåg att ge dig själv en löneförhöjning.

- komplex - hur komplext är det? Kanske har du bara spenderat nån eller två timmar men innehåller det någon speciell teknik som är få förunnade?


Andra saker att tänka på;
Vad är det för kunder du har? Vilka kunder vill du ha?
Om du nedvärderar ditt handarbete med ett alldeles för lågt pris skickar detta signaler till dina kunder, att det är billigt, en billig produkt och ett billigt hantverk.

Men för att se lite mer objektivt på saken så kan man också säga så här;
om jag vill ha 150 kr för ett objekt, men säljer ingenting, jämfört med om jag sätter prislappen på 120 kr och får sålt jättemycket. Är det då bättre att tjäna 70 kr i timmen jämfört med ingenting?

Och en sista sak, det är inte alltid kunderna som styr! Det är du själv som sätter pris på din vara, och skulle du inte få något sålt så kan du alltid sänka priset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar