fredag 1 juni 2012

Siden - några tips

Redan nu kommer mitt första inlägg under en serie som jag kallar för Sy med Mrs Bao, klicka på den etiketten i framtiden och förhoppningsvis kommer du att få mängder med tips och råd där vi lär oss tillsammans om olika sytekniker och material etc.





Alldeles snart ska det ske! Då ska jag klippa yttertyget till min Perfect Bomshell Dress som jag syr i en online kurs med självaste Gretchen Hirsch! Och naturligtvis ger jag mig på siden på första försöket...



Det är svårare att arbeta med siden än med t.ex. bomullstyger, speciellt om dom är väldigt silkiga, och det är just det, dom är silkiga, slilkiga och bara glider iväg.

När du klipper
- ha en ordentlig sax, gärna en riktig skräddarsax, en välslipad sådan. Använder du sidentyger emellanåt så kan du dessutom ha två saxar, en för siden och en för övrigt då andra tyger sliter mer på saxen än t.ex. sidenet. 
- vikter, du kan ha vad som helst egentligen. Konservburkar är ett tips jag fått förut och det tycker jag funkar bra. (siden kan vara lite känsligt för nålar men det finns även speciella sidennålar man kan köpa).
- några rekommenderar att använda stärkelse som man sprayar på tyget för att få mer stabilitet, men det är ingenting som jag har testat.

När du syr

- det finns speciell sidentråd att köpa, men det är ingenting som jag har hittat så jag använder bara den vanliga tråden jag hittar i sybehörsaffären. För övrigt är speciell sidentråd inte så stark, då fibrerna är kortare och går lättare av.
- Universalnål funkar bra, bara den är vass. Sy gärna en provlapp innan du sätter igång så kan du testa dig fram.
- Mot fransiga kanter så har du en overlock är det bra, men bäst resultat får du om du syr s.k. franska sömmar, så gömmer du in den råa kanten. Ett annat alternativ är en s.k. "Hong Kong finish" då man har kantband längs dom råa kanterna. 
- Kom ihåg att vara noga med att stryka dina sömmar. Väljer du att sy ett plagg i siden är du ute efter lite lyx, att då slarva med strykjärnet känns lite onödigt, däremot måste man vara försiktig när man stryker så man inte förstör tyget med för hög temperatur, ha gärna en strykduk emellan, och så då för Guds skull till att strykjärnet är rent från kladd!


Sedan är det ju aldrig så enkelt att siden är siden. Det finns många olika typer av siden.
Några är t.ex. Dupion, även kallat thaisiden. Det är lite stelt och frasigt och passar till festliga tillfällen, eller Bomshell dressar, eller varför inte hänga det i gardinerna?

Sedan har vi Brokad.  Det kommer i många olika vackra mönster och asiatiska symboler. Sidenbrokaden brukar ligga på 75 cms bredd som standard.


här två aftonväskor sydda i kinesisk sidenbrokad, är du inte bruden själv på ett bröllop så är det så fint med en klänning i sidenbrokad tycker jag.


Andra sidentyger är Charmeuse, Chiffong, Georgette (något genomskinligt), Jacquard, Crêpe de Chine, Organza och säkerligen finns det en hel drös till. Men det är något vi får lära oss en annan gång. Personligen är jag rätt nöjd med att kunna skilja på Dupion, Brokad och Organza.

För mer information om siden kan du läsa en del på
- Silk House
- Siden Carlson (snorkigaste butiksbidräden i hela riket?)







Har du några fler tips eller information om siden du vill dela med dig av?

2 kommentarer:

  1. När du skall rita ut ett mönster, eller kanske märka ut nåt på siden så rekommenderar jag att använda en tvålbit istället för märkpenna eller hack i kanten. Tvålen går bort med vatten eller genom lätt ångning när du stryker.

    obs! kolla förteckningen på tvålen lite grann, den skall inte innehålla mjukmedel. Hotelltvål brukar oftast fungera bäst.

    hälsn. Linnea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha...!! Det var ett spännande tips! :) Ja det minns jag en annan sidenklänning jag sydde men inte kunde jag några fiffiga knep som underfoder/interfoder och grejer, och då försökte jag med en vattenlöslig penna - gick inte så bra utan flöt bara ut. Kommer inte ihåg hur jag fixade det då, men klänningen blev ändå inge bra och hänger i garderoben, ofållad.

      Tack Linnea!
      /Agneta

      Radera