torsdag 26 februari 2015

Gratis mönster och tutorial på väska!

Innan jul så var jag med i Vi Sytokigas egen blogg och skrev en tutorial på hur du syr en söt väska med metallbåge 15 cm (som jag även säljer ut billigt på Mrs Bao!)

Här kommer även tuten i min egen blogg samt mönsterdel som pdf (andra mönsterdelar är enligt mått).


Printa ut och klipp ut dina mönsterdelar. 
Den rundande väskdelen (inkl. sömsmån) Kom ihåg att överföra markeringarna, klipp två i yttertyget, två i fodertyget och två i tunn fodervadd eller vlieseline.
Liten rektangel 23 x 7 cm (lägg till sömsmån). Klipp två i yttertyget av denna, de ska sys till en tunnel däri du kommer att trä väskans metallpinne.
Stor rektangel (lägg till sömsmån) 46 x 9,5 cm 
En av vardera i yttertyg, fodertyg och fodervadd eller vlieseline .

(** Något att fundera på är om du även vill lägga till någon ficka på utsidan eller insidan**)


Sy tunnel för metallpinnen
Vik in 1 cm på vardera kortsida och sy en söm ca 0,5 cm från kanten.
Vik ner långsida mot långsida och sy 2 cm från den övre kanten (dvs. den vikta kanten.


Sy ”öronen” på väskans platta. Kom ihåg att sy insnitten på fodertyget också!
Sy fast den korta rektangeln på toppen av väskans bas. Sy här med en sömsmån 0,5 cm.
Sy fast den långa rektangeln längs väskans rundade del. Sy fast den andra delen också. Sy ihop foderdelarna likadant, kom ihåg att då lämna ena botten öppen för att sedan kunna vända rätt.

Stoppa ner foderväskan i den yttre väskan så att allt hamnar räta mot räta. Sy sedan toppsömmen hela vägen runt 1 cm sömsmån. Vänd därefter väskan rätt håll och sy ihop öppningen i foderdelen.

Sy en stickning längs den övre kanten, gärna lite längre stygn ca 3.0
Ta fram metallbågen och skruva av en skruv på sidan och dra ut metallpinnen halvvägs. Pinnen stoppar du sedan in i väskans flärp, i den nedre tunneldelen. (du kan behöva en stark hand eller verktyg).
Och nu är väskan klar! Dags att dricka lite glögg och beskåda ditt mästerverk. Dessutom kan du passa på att plocka fram tyger till väska nr. 2, då du köper denna metallbåge hos Mrs Bao så är det 2 till priset av 1. (men skynda er innan butiken stänger för gott någon gång våren 2015)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar