lördag 28 februari 2015

Hur du syr ett nålfodral med metallbåge

Idag kommer ännu en tut och mönster på hur du använder en av metallbågarna du kan hitta i butiken Mrs Bao. Denna gång så ska vi sy ett nålfodral, en sån där liten sak som står på listan "Att sy" hur länge som helst, och när man väl sytt ett så undrar man varför det dröjde så länge - det är ju faktiskt väldigt bra och smart att ha sina nålar samlade så här, istället för att de ska försvinna i den vanliga nåldynan.


Först behöver du klippa ut dina delar.


Yttertyg bomull 13 x 15 cm
Foder bomull     13 x 14,5 cm
"Flikar" av filt    9,5 x 9 cm  (om du vill kan du klippa dessa i något avvikande mått som jag har gjort)

Du behöver även skråband och en metallbåge 12 cm.Börja med att stryka fast tunn fodervadd på yttertyget och tunn vlieseline på fodertyget.

Sy fast filtdelarna i mitten på fodertyget.

Sy fast yttertyget och fodertyget räta mot räta i den övre kanten. (Sömsmån 0,5 cm)

Vänd delarna med rätan utåt, och pressa kanten innan du syr en stickning.
Sy fast skråbandet från yttertyget (sömsmån 0,5 cm). Vänd mot fodertyget och sy fast hur du själv tycker bäst. Jag har sytt för hand då det ändå är så pass lite och handsömnad är rätt rogivande, tycker jag.


Nu är det dags att plocka fram metallbågen. Detta moment måste sys för hand (vare sig du gillar handsömnad eller ej). Upp ner upp ner. Försök att pricka hålen så gått det går.


Några tips på vägen:
* Sy med dubbel tråd. (vanlig tråd funkar fint, men om du vill göra det extra fint så testa med moulinégarn!)
* Förbehandla din tråd genom att dra den några gånger genom bivax som du sedan "smälter" med hjälp av strykjärnet. (ingen fara för ditt järn). Detta gör att tråden blir starkare, samt att tråden inte lika troligt kommer att tvinna in sig i knutar med sig själv. Du kan hitta bivax till bra pris här.
* Använd en fingerborg, annars riskerar du att punktera dina fingertoppar flera gånger om. Du hittar samma typ av fingerborg i läder med metallplatta längst ut, som jag har, här. (Den sitter verkligen bra och smidigt på fingret!).


 Färdig!!
Hittade fina "hängen" i pysselaffären! Passar perfekt till mig som alltid glömmer bort att 
sy ditt min namnlapp. ;)


För att hitta alla produkter (inklusive det gulliga tyget!) så följ bara länkarna i texten.

1 kommentar: