fredag 19 oktober 2012

Sew along: Skapa liv i skapelseprocessen!

En del som jag vill lägga lite mer fokus på i denna Sew Along är att även satsa lite krut på planering och inspiration till våra byxor. Detta kallas på engelska "moodboard", man kan likna det vid en mind-map, liksom dessa mind-maps var otroligt viktiga under skolarbete i grundskolan och gymnasiet, så är det i din designprocess och skapelseprocess vara ett väldigt bra hjälpmedel som hjälper dig att hålla fokus på målet och hur du når dit. Och förhoppningsvis kan vi undvika s.k. UFO's un-finished-objects).

Även fast vi vet att inspiration finns överallt runomkring oss, inom oss, behöver vi ibland...
  • bli påminda
  • låta oss inspireras av andras inspiration (det är därför det är så kul att vara med i en sewalong!)
  • öva upp våran mottaglighet för inspiration
  • öva upp förmågan att uttrycka våran inspiration


Kan man använda photoshop så är det jättebra, kan man det inte så går det precis lika bra om inte bättre med ett A4a ark eller A3 ark (kan ju vara lite svårt att förvara en A3a där hemma, och A4a går in i pärmen tills nästa gång).

Exempel 1 Clover

Detta är faktiskt en del av dagens skolarbete! (tänk - vad kul att få räkna detta till sina studier?!). En modebild och några tygprover. Det var ganska enkelt att välja modebild, ser ni vad jag ser? jo, en Cloverbyxa! Tygprovet för byxan är väldigt mörkt, men det är en mörk stretchdenim, perfekt till just Clover (eller andra smala byxor, ca 3% av elestan, spandex eller lycra är rekommenderat tyg för denna byxa, men mer om tygval senare).


Exempel 2 Clover

Här är ett annat exempel på moodboard/collage/mindmap över din inspirationsresa. Fyrkanterna längs ner representerar där tygproven ska sitta. 

Så här har jag gjort:
- hittade en bild som illustrerar en känsla (bilen), ställen du kan leta efter bilder som ger dig grunden/känslan är t.ex. http://www.good-wallpapers.com (som i detta exempel), annars kan du kolla på flickr.com, pinterest.com, eller vad sägs om vanliga hederliga tidningar?? Som sagt så behöver man inte göra detta på datorn!

- via google samlade jag ihop några bilder, jag använde mig av sökord som "rockabilly" och "red pant". 

- Av dessa bilder skapade jag ett collage på Picmonkey (kanske världens lättaste collage-program att använda?? helt gratis dessutom, collage for dummies skulle det kanske kunna klassas som (dvs. I love it))

- Med en catchy rubrik/melodi så är collaget redo att printas och dags att börja samla tyger som matchar vad det är du vill åstadkomma.


Detta är alltså din läxa! 
Ibland kan man inte stressa fram inspiration, men man måste arbeta med den. 

Jag har inte fått någon större feedback på tidsramar, därför börjar vi med ett steg i taget, och lär oss tillsammans. 
Om ca 2 veckor, i början på November, börjar vi att rita mönster och sy muslin/toile. Så dags att skaka fram lite inspiration. Vore kul att få se vad ni sewalongare kommer fram med för collage, ni får gärna dela med er av era bilder. 


Har du bestämt dig vilket mönster du vill sy av? Berätta gärna.

*läs mer om Sew alongen*

1 kommentar:

  1. Oj jag börjar bakifrån med läxan! Det blir byxan Thurlow som jag köpte av Karin på mässan. Nu ska jag försöka ta tag i och göra mig en moodboard och ska nog skaffa mig en pärm för bara sånt!
    /Annika

    SvaraRadera