tisdag 6 november 2012

Sew-along: Kapa av vid fotknölarna??

När du ska korta (eller förlänga mönstret för er som har längre ben...) så brukar scenariot vara så här:
Du syr klart byxorna och sedan klipper du av dom där du tycker att det passar. Men på ett par byxor som t.ex. Clover så kommer proportionerna att bli lite annorlunda, kanske inte för det blotta ögat och med andra ord kanske det inte spelar någon roll, men, det finns ett sätt att ändra längden på ett snyggare sätt. Detta görs halvvägs mellan grenen och knät, samt halvvägs mellan knät och foten.

Så här gör du det.

1. Vik upp den del på mönstret som är byxfållen, därefter viker du upp den nu nedersta delen upp till grenen. Nu har du fått fram markeringen knät.
2.
Låt säga att du ska korta benen ca 12 cm (eller förlänga) så gör du det på de två tidigare nämnda ställena, dvs. mellan grenen och knät samt mellan knät och foten (på t.ex. Clover finns en markering för förlängning på smalbenet, använd dig gärna av denna för att överföra på låret). Minska 6 cm på vardera ställe. Vill du istället förlänga 12 cm så klipper du isär mönstret och flyttar isär.3. Snygga till kanterna så gott det går, var uppmärksam på att inte bredda hela benen, utan bara tillräckligt för att få en snygg kant. Även om du drar en vad du tycker är en snygg linje, så kan du säkert dra in den ytterligare (så var det för mig i alla fall).


Däremot, finns det gånger då det är helt onödigt att gå igenom den här processen, t.ex. Juniper som är en helt rak byxa, det kvittar vars man klipper av eller lägger till.Vilka förändringar behöver du göra? 
Gå gärna med i gruppen i Facebook så kan vi granska våra provbyxor och tillsammans komma fram till vad som behöver ändras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar