tisdag 6 november 2012

Sew-along: Klipp ut och markera din toile

Det drar ihop sig! Kul va? Men det är en hel del förarbete bakom ett plagg, och det är detta förarbete (dvs. toilen som vi ska sy, provplagget). ligger som bas för hur snygga brallor vi kan dra på oss sen. En del vill inte sy toile och det är helt okej, men det är en rekommendation från min sida om man aldrig sytt av det mönstret tidigare.

För att sy muslin till din byxa klipper du ut dessa delar till dessa byxor:

Clover:
Byxa fram (A eller C beroende på modell)
Byxa bak ( B eller D beroende på modell)
E x 1 st. mvk (= mot vikt kant)
F x 1 st. mvk

Juniper:
Byxa fram (A)
Byxa bak (B)
Övre del på ficka (C)
Nedre del på ficka (D)
Linning fram (F) x 2
Linning bak (G) x 1 mvk

Thurlow: (modell A, är inte modell B-läge just nu...)
1. Höger fram x 1
2. Vänster fram x 1
3. Byxa bak x 2
9. Fodring till framficka x 2
15. Vänster linning x 1
16. Höger linning x 1

På Thurlow så kom ihåg att markera även på din toile vars passpoalfickorna kommer att hamna, det kan ibland vara intressant att veta.


Mönsterdelarna till Juniper

Överkurs: stryk ditt muslin-tyg. Förberedelser är än en gång A och O. 
Clover

Gör markeringar på mönsterdelarnaClover. Eftersom att Clover är sydd i ett stretchtyg, så gör det fortfarande en del om man  stryker fast mellanlägg på linningen eller ej, jag har valt att göra det även på min toile. På min Juniper däremot har jag inte gjort det.

Clover: här en stödstickning på ovan- och underkanten av linningen.  Detta görs för att stabilisera tyget och den kommande sömmen. Man syr alltså en raksöm strax innanför där den riktiga sömmen kommer att gå. Och med en sömsmån på 1,5 cm (som det är på alla 3 mönster Clover, Juniper och Thurlow), så kan du sy stödstickningen ca 1,2-1,3 cm från klippkanten.


Se så - sätt igång och klipp och markera och förbered dina delar, så kan vi snart sy en provbyxa. För vissa kommer denna provbyxa att sitta väldigt bra (grattis), och för andra så får vi göra lite tweaking och ändringar här och där men det ska gå till slut! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar