söndag 11 november 2012

Sy din gylf : Juniper

Det är ju dags att sy din toile, men redan då behöver man ju veta hur man ska sy vissa moment, t.ex. gylfen. Det kan vara lika bra att visa det nu på en gång alltså så kan man träna på det. Principen är i grund och botten densamma, men beskrivningar däremot finns det massor. Så här förklaras gylfen för din Juniper-byxa.

Bild 1:
1: sy en söm mellan dom två nedre ringarna, dvs. dom små ringarna. (För visst har du kommit ihåg att markera dina mönsterdelar?) Från den övre stora cirkeln och ned mot den mittersta lilla så syr du en tråckelsöm, antingen med symaskinen eller för hand. Själv har jag funnit denna lilla typen av handsömnad väldigt avkopplande så det har jag ingenting emot att sy det lilla för hand. Se bara till så att du verkligen sitter ner, annars får man väldigt ont i ryggen...

2: Klipp ett jack upp mot den lilla cirkeln

3: Dela flikarna åt höger och vänster. Fliken till vänster på bild viker du i markeringen och viker över på höger sida. Använd gärna strykjärnet för dessa moment.


Bild 2:
1: Öppna blixtlåset och vänd det ner mot byxan så att det matchar upp med den vikta kanten. (Enligt Colette så har dom rekommenderat ett längre blixtlås och låter det gå längre upp så man slipper den där knölen som lustigt nog alltid bildas vid start/stopp, ni vet den knölen som är vare sig det är ett huvud där eller ej). Men personligen föredrar jag knölen framför att göra nya stopp, jag tycker att metallstoppen är bättre än mina hemgjorda stopp.

2: Nu ska du tråckla igen, tråckel är bäst för att få ett snyggt blixtlås, och även fast du tänker att "det hoppar jag över den här gången", så rekommenderar jag att du ändå tar dig den lilla tiden det går åt att tråckla fast ditt blixtlås, det gör stor skillnad motför att nåla fast det. Tro mig. Men - kruxet är att man ska ju bara tråckla igenom vikflärpen och den ena delen av blixtlåset, inte den yttersta delen. Antingen viker du hela byxan åt än det ena än det andra hållet så allt tyg kommer ur vägen, eller så lägger du bara t.ex. en linjal emellan.

3: När du tråcklat färdigt vänder du blixtlåset tillbaka mot den vänstra sidan (vänster på bilden), syr en söm med maskinen. Använd foten för blixtlås.

4: Nu tar du den högra flärpen och viker över den på blixtlåset.


Bild 3:
1: Vik över den högra flärpen som sagt...
2: Tråckla fast flärp + blixtlås.
Bild 3: Sy fast även den andra sidan, kom ihåg att fortfarande inte sy i ytterbyxan utan bara flärparna!
4: Klipp av blixtlåset, kom ihåg att skapa ett stopp längst ner genom att sy över blixtlåset flera gånger, går även bra att göra detta för hand.Bild 4:
Går att göra snyggare men om man vill snajsa till det lite grann så ta gärna och sy in kanten på blixtlåset så det inte ser så avklippt ut.
Bild 5:
Nu är det dags att ta tag i framsidan. Se till att underflärparna håller sig där dom ska, nåla gärna en nål eller två. Nu är markeringen visserligen inbakad på insidan bakom flärpar och dylikt men rita i så fall lite på frihand ca 2,5 cm från kanten och gör en snygg avrundning mot slutet. Att markera först är superviktigt för att få en snygg finish på den faktiska sömmen. Backa fram och tillbaka 3 ggr på slutet för att fästa tråden ordentligt.


Du som syr en annan byxa: Läs gärna igenom instruktionerna för hur just din byxa ska sy gylfen. Instruktioner för Cloverbyxan kommer i början på veckan. Du som syr Thurlow hittar en bra gylfförklaring här, men du behöver inte ge dig på alla gylfmoment för den byxan i detta skede.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar